Tràiler
Informació bàsica
· Història mínima
Uns lladres maten a la família de Clyde Shelton i un d’aquests queda lliure. Shelton, al cap de deu anys, es venja de tot aquell qui va tenir a veure amb la llibertat de l’assassí.
– Agents del discurs
Com a figures transtextuals trobem, pel que fa als autors reals, a F. Gary Gray (director), Lucas Foster (productor) i a Kurt Wimmer (productor i guionista), i pel que fa als lectors reals, als espectadors. Tant autors com lectors reals són extradiegètics.
No hi ha narrador (per tant tampoc narratari) ni lector implícit. Tampoc s’aprècia l’autor implícit durant l’obra.
· Gènere
El gènere com a tal el podríem definir com a thriller o drama, més específicament d’intriga i venjança. És descendent del cinema negre però amb un desenvolupament diferent; domina la intriga psicològica sobre la violència. No hi ha clara diferència entre bons i dolents i es promou la confusió entre els protagonistes i el seu paper a la narració.
Thriller sí, però drama?
L’origen del gènere vindria de l’antiga grècia i formaria part de les tregèdies, amb un estil afectat, profund i amb final trist.
L’audiència principal és la juvenil i adulta.
· Argument universal
L’argument universal és (del grup de) la comunitat, concretament la venjança. El concepte principal és la reparació d’una injustícia o la llei del talió: l’ull per ull.
Està basada en La Orestíada (Esquil), trilogia d’obres dramàtiques de la Grècia antiga. El principal objectiu és la venjança, prenent-se per la mà el bé i el mal.
Un home, a La Orestíada, sacrifica a la seva filla. Aleshores la seva dona planeja la mort del seu marit per reparar tal injustícia. En el cas d’Un ciudadano ejemplar, la dona seria Clyde Shelton (protagonista) i el marit seria el sistema judicial. Com es pot veure, la similitud és molt semblant i es pot comprovar sobretot en que ambdós venjances van al marge de la llei, la moral del venjador preval sobre la llei i la vida del protagonista gira només al voltant d’aquest fet, arribant al final de l’assumpte sense descans.
Més que Shelton sigui Clitemnestra (la dona, reina segons el mite) correspon a Orestes, el seu fill, que mor la mare per haver mort el pare (rei), i en aquest cas, el sistema judicial seria la reina. En realitat el mite té 3 parts com dius, i comentes la primera, però s'ajusta millor a la segona. Com veus, la venjança és una cadena de violència difícil de parar. Per contra, com apuntes a l'apartat dels personatges, podem també veure vàlida la idea de L'intrús destructor (La comunitat) segons el punt de vista que prenguem. També trobo que pot tenir elements -molt secundaris- de la identitat (El coneixement d'un mateix), la família (La màrtir i el tirà) i La set de poder (Pactar amb el diable).
· Estructura
L’estructura és monotrama, segueix una sola línia argumental. Aquesta consisteix en la crítica al sistema judicial nord-americà estatunidenc. Shelton està 10 anys estudiant les lleis i preparant-se per venjar-se de tothom que ha tingut a veure amb l’alliberament de l’assassí de la seva família, tant directa com indirectament, i té com a objectiu principal canviar la justícia d’arrel, o si més no, fer veure que necessita un canvi estructural.
L’obra, però, es pot dividir en tres actes:
-
-
Plantejament
El plantejament de l’obra dura extremadament poc i els successos són realment curts a la vegada que importants. Clyde Shelton (protagonitzat pe
r Gerard Butler) és un pare de família com qualsevol altre. Un dia entren dos lladres a casa seva i violen i maten a la seva dona i a la seva filla. Després que aquests son atrapats, Clyde descubreix que només rebran una condemna menor, per culpa d’un error dels forenses que va comprometre l’evidència. Clyde li demana a Nick Rice (interpretat per Jamie Foxx, guanyador d’un Òscar) que porti el cas a judici, però per mantenir la seva reputació de judicis guanyats no ho fa. Rice fa un tracte amb Darby, qui realment va violar i assassinar a l’esposa i filla de Shelton, i és acusat tan sols a 3 anys de presó (DETONANT), mentre que el seu còmplice és sentenciat a mort.
Normalment al plantejament, a banda del detonant, hi ha el primer punt de gir
-
Desenvolupament
Deu anys més tard, Ames va a ser executat per injecció letal. Degut a una alteració química dels compostos que li injecten (causada per Clyde), pateix una mort molt dolorosa.
L’evidència inicial senyala a Darby com a principal sospitós. Tot i això, abans que la policia el pugui trobar, Darby és alertat amb una trucada d’un extrany que l’ajuda a escapar. Però això realment és una trampa de Shelton, qui el porta a un edifici abandonat, on el desquartitza (PUNT DE GIR). La policia troba les restes de Darby i arresta ràpidament
aShelton.Rice es reuneix amb Shelton a la presó i intenta treure-li una confessió. Shelton promet donar-li una a canvi d’un matalàs de luxe per a la seva cel·la. Rice, frustat, accepta. En la seva audiència per a la llibertat condicional, Shelton utilitza varis precedents per convèncer a la jutgessa Laura Burch (Annie Corley). Abans que la jutgessa accepti la seva petició, però, Shelton fa un discurs en contra del sistema judicial, pel qual L. Burch li denega la petició i continua a la presó.
Rice li entrega a Shelton el matalàs i rep la confessió dels assassinats de Darby i Ames. Shelton li ofereix un altre tracte: un menjar de luxe (que ha de ser entregat exactament a les 13:00h), a canvi de la vida de Bill Reynolds (Richard Portnow), l’abogat de Darby. El menjar es retrassa 8 minuts, i Shelton, tot i això, accedeix a donar les coordenades de la ubicació on està Reynolds. Lamentablement, quan arriben al lloc descobreixen que havia mort per aquests 8 minuts de retard del menjar. Mentres tant, Shelton assassina al seu company de cel·la amb l’os del bistec que havia ordenat per menjar, i aleshores és aïllat en una cel·la de màxima seguretat.
Rice descobreix, a través d’un informador, que Shelton havia treballat en operacions encubertes per la CIA (PUNT DE GIR). Rice confronta a Shelton, qui li diu que els assassinats no són per venjança sinó per mostrar el fracàs del sistema judicial. També li diu que si no l’alliberen a les 6:00h, tots els que treballen per l’oficina del fiscal moriran. Quan arriba l’hora no passa res, però al pujar als vehicles tots exploten, menys el de Rice; incloent el de la seva assistenta Sarah Lowell (Leslie Bibb). Després del funeral, un robot a control remot mata al fiscal del districte Jonas Cantrell (Bruce McGill) i al seu escolta.
Al final del 2on acte acostuma a haver-hi un punt de gir final que provoca el dubte de si l'heroi aconseguirà el seu objectiu, que inicia el 3er acte i que propicia el clímax
-
Desenllaç
Inicialment, Rice creu que Shelton té un còmplice fora de la presó, però descobreix que Shelton era el propietari d’un edifici del costat de la presó. Quan visita el lloc, troba un túnel que va de la cel·la d’aïllament en la qual Shelton està tancat i en aquest moment està buida. També troba detalls d’un pla per fer estallar una bomba a l’ajuntament de Filadèlfia. Rice troba la bomba, però no pot desactivar-la. Rice espera a Shelton a la seva cel·la, que es troba sorprès quan torna. Shelton li ofereix un últim tracte, pero Rice no l’accepta (PUNT DE GIR FINAL).
Shelton detona la bomba, sense donar-se conta que Rice la va amagar sota el seu llit (CLÍMAX). Rice abandona la cel·la ràpidament i Shelton mort incinerat.
La pel·lícula acaba amb Rice assistint a un recital musical de la seva filla (SITUACIÓ FINAL), algo que mai havia pogut fer abans per estar ocupat amb la seva feina.
Cal definir el tipus de situació final. Final feliç (saturació), final pitjor (inversió), final obert (suspensió) o res canvia (estancament)?
-
· Continguts de la història: successos
-
Presentació
Es presenta el protagonista com un pare de família normal i corrent.
-
Detonant
Maten a la seva família però l’assassí queda en llibertat ràpidament.
-
Punt de gir
El primer punt de gir ve quan Shelton es venja dels assassins; és quan es veu la transformació que ha fet el protagonista. A partir d’aquí mata a tothom qui va tenir a veure amb la llibertat de Darby.
Un altre punt de gir important és quan un informador li dóna informació a Rice sobre Shelton. A partir d’aquí, i per primera vegada, la policia comença a no anar sempre un pas per enrere.
Finalment, l’últim punt de gir, ja al final, és quan Rice no accepta un tracte amb Shelton, cosa per la qual Shelton s’alegra perquè veu que per fi ha entès el rerefons de tot plegat. -
Clímax
El clímax és al final de la pel·lícula, quan Shelton va a detonar la bomba a l’ajuntament de Filadèlfia. La detona, però resulta que Rice l’ha posat sota el seu llit.
-
Situació Final
Shelton mor a causa de la seva pròpia bomba i Rice assisteix per primera vegada a un recital musical de la seva filla.
Falta establir la diferència entre accions i esdeveniments, i dir si són nucli o satèl·lits.
· Continguts de la història: existents
Personatges
- Classificació dels personatges segons la lògica general dels thrillers
- Classificació dels personatges segons el que vol fer veure el director
Proposta dual molt interessant, i realment quadra molt millor la primera, tot i que no coincideix amb el punt de vista exposat al film. En tot cas t'has deixat exposar els personatges aquí a l'entrada. Des dels dos punts de vista, seria el mateix argument universal?
Escenaris
L’escenari principal, i on passa la major part de la pel·lícula, és la presó. És un escenari descriptiu i estructural ja que determina la idea que ens vol donar l’obra: un lloc generat pel sistema jurídic per a no poder sortir d’allà i no fer més mal, i justament passa al contrari.
“La idea bàsica era que un home que havia estat traït pel sistema decidís donar una lliçó des de la presó” Lucas Foster (productor)
Un altre escenari important és seria el jutjat. No hi passen moltes escenes allà, però les que hi passen són molt importants per a la trama. És un escenari completament estructural ja que és on hi passa el detonant principal (alliberament de l’assassí) i l’escena més important, quan Shelton fa el discurs sobre la justícia (adjuntat anteriorment).
Faltaria algun més, com l'edifici abandonat propietat del Shelton, el túnel de la presó...
· So i música
La música està composada dirigida per Brian Tyler i la BSO està formada per aquests temes:
– La banda sonora és extradiegètica.
Per altra banda, també ens trobem amb una escena diegètica; quan Shelton assassina al seu company de cel·la, mentre sona Engine Number 9″ – Deftones
· Pensament crític
Personalment penso que aquesta obra cinematogràfica ens mostra clarament una crítica al sistema judicial dels Estats Units, però el missatge el transmet utilitzant una ideologia que és una completa falta de respecte a la moralitat i integritat de l’ésser humà.
Vagament i sense molt esforç és fàcil adonar-se que Un ciudadano ejemplar consisteix en diferenciar entre llei i justícia, demostrant que no signifiquen el mateix i que pot tenir esquerdes perilloses; però entrant més al fons es tracta de fer una apologia de caire feixista de “prendre’s la justícia per la mà” portat a l’extrem. I ja no només pel que fa al protagonista, que el seu dolor li fa confondre justícia amb venjança, sinó també per com acaba comportant-se al final Nick Rice. I finalment, la visió que dóna al públic és que estan fent el correcte, cadascú per la seva part.
Potser és per tot això, pel fet de fer-te entendre bé cada acció dels dos personatges principals i ficar-te a la seva pell, diferenciant de “bons o dolents” i jugant amb un protagonista-antagonista a vegades confús, que fa que la vuitena pel·lícula de F. Gary Gray sigui, com molta gent diu, un dels millors thrillers dramàtics del segle XXI.
Súper!